- Wat is een aardlekautomaat
- Hoe werkt een aardlekautomaat
2.1 Stroom meten
2.2 Problemen opmerken
2.3 Automatisch uitschakelen - Waarom is een aardlekautomaat handig?
3.1 Ruimte besparend
3.2 Bescherming tegen elektrische schokken - Aardlekautomaat vs Aardlekschakelaar
- Hoe installeer je een aardlekautomaat
- Aardlekautomaat voor specifieke toepassingen
- Veelgestelde vragen over de aardlekautomaat
Wat is een aardlekautomaat?
Een aardlekautomaat is een speciaal apparaat die in je groepenkast zit. Het combineert twee functies in één apparaat: de functie van een aardlekschakelaar en die van een installatieautomaat. Dit betekent dat het niet alleen de stroom in je huis aan- en uitzet, maar ook je beschermt tegen elektrische schokken.
Hoe werkt een aardlekautomaat?
Stroom meten
De aardlekautomaat kijkt continu naar de elektriciteit die naar je apparaten stroomt. Hij controleert of er een evenwicht is tussen de stroom die erin gaat en de stroom die eruit komt. Dit is heel belangrijk, want als er een verschil is, betekent dat meestal dat er ergens een probleem is.
Problemen opmerken
Als de aardlekautomaat merkt dat er te veel stroom weggaat, bijvoorbeeld door een defect apparaat of als iemand per ongeluk met water in contact komt, schakelt hij meteen de stroom uit. Hierdoor voorkom je dat iemand een elektrische schok krijgt of dat er brand ontstaat.
Automatisch uitschakelen
Als de aardlekautomaat de stroom uitschakelt, krijg je een melding. Meestal is dit een knop die je moet indrukken om de stroom weer aan te zetten.
Waarom is een aardlekautomaat handig?
Ruimtebesparend
Omdat de aardlekautomaat twee functies in één heeft, bespaar je ruimte in je groepenkast. Dit is handig, vooral als je niet veel ruimte hebt voor verschillende schakelaars. Een aardlekautomaat is er in 2 varianten de 1 polige of 3 polige. Een 1 polige aardlekautomaat neemt 1 module plek in beslag. Een 3 polige neemt 4 modules aan ruimte in beslag.
Bescherming tegen elektrische schokken
De belangrijkste reden om een aardlekautomaat te hebben, is veiligheid. Als je met elektriciteit werkt, is er altijd een risico op ongelukken. De aardlekautomaat helpt dit risico te minimaliseren.
Aardlekautomaten vs Aardlekschakelaars
Een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar lijken erg op elkaar, maar ze hebben een duidelijk verschil. Een aardlekschakelaar beschermt tegen elektrische lekstromen, bijvoorbeeld wanneer er stroom lekt naar de aarde door beschadigde bedrading of vocht. Het zorgt ervoor dat de stroom automatisch wordt uitgeschakeld om te voorkomen dat iemand een elektrische schok krijgt.
Een aardlekautomaat combineert twee functies in één apparaat: het werkt zowel als een aardlekschakelaar als een installatieautomaat. Dit betekent dat een aardlekautomaat zowel beschermt tegen lekstromen als tegen overbelasting en kortsluiting in het circuit. Omdat het een twee-in-één-oplossing is, bespaart een aardlekautomaat ruimte in de groepenkast, en het kan soms ook kosten besparen, vooral als er beperkte ruimte is in de kast.
Hoe Installeer je een Aardlekautomaat?
Het installeren van een aardlekautomaat moet altijd gedaan worden door een gekwalificeerde elektricien. Wij bij Elektra Koning weten precies hoe we de aardlekautomaat veilig kunnen aansluiten in je groepenkast. Het is belangrijk om dit professioneel te laten doen, zodat je zeker weet dat alles goed werkt.
Contact opnemen met een elektricien
Aardlekautomaten voor specifieke toepassingen
In sommige situaties zijn speciale aardlekautomaten aanbevolen of zelfs verplicht. Zo zijn er aardlekautomaten die beter bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden en vocht, ideaal voor buitengebruik, zoals bij tuinhuisjes, zwembaden, en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. In vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn aardlekautomaten essentieel om risico’s te beperken, vooral bij stopcontacten en andere aansluitpunten die in contact kunnen komen met water.
Daarnaast zijn er aardlekautomaten voor zwaardere apparaten, zoals ovens of wasmachines, die meer stroom verbruiken. Deze apparaten hebben vaak een aardlekautomaat met een hoger ampèrage nodig om veilig te kunnen werken.
Veelgestelde vragen over de aardlekautomaat
Een aardlekautomaat beschermt je tegen elektrische schokken en voorkomt brand door automatisch de stroom uit te schakelen als er een probleem is, zoals een kortsluiting of een lekstroom.
Een aardlekautomaat combineert de functies van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat, terwijl een gewone installatieautomaat alleen beschermt tegen overbelasting en kortsluiting, maar geen bescherming biedt tegen lekstromen.
Nee, een aardlekautomaat is niet verplicht. Wel bespaart het modules in je groepenkast, maar kan ook kostenbesparend zijn omdat je minder aparte modules nodig hebt. Het is echter wel verplicht om elke installatieautomaat onder te brengen bij een aardlekschakelaar.
Als de aardlekautomaat vaak uitschakelt, kan er een probleem zijn met een aangesloten apparaat of de bedrading. Het is belangrijk om een elektricien te raadplegen om het probleem te onderzoeken.
Een aardlekautomaat kan meestal tussen de 10 en 20 jaar meegaan, afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden. Het is belangrijk om ze regelmatig te testen en bij twijfel te vervangen.