Groepenkast aan vervaning toe?
  • Gratis groepenkast check!
  • Veilige installatie conform NEN1010
  • 24/7 helpdesk, Vandaag nog geholpen!
  • Voorbereid tegen stroomstoring
  • Geen verborgen kosten en betaling per factuur
  • Bij ons krijgt u 8 jaar garantie

Groepenkast aan vervaning toe?

Moet uw groepenkast worden vervangen, uitgebreid of onderhouden. Bij Elektra Koning kunnen we u helpen! Onze vriendelijke medewerkers zijn er om u te adviseren en alles netjes voor u te regelen. Vraag gewoon om een offerte op afstand, en een van onze experts neemt snel contact met u op om te helpen met de beste oplossing voor uw situatie.

Vrijblijvende offerte aanvragen
Is uw groepenkast wel veilig? Doe nu gratis een check!

Is uw groepenkast wel veilig? Doe nu gratis een check!

Bij Elektra Koning willen we het u zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom bieden wij een gratis groepenkast check op afstand aan. Dit betekent dat we uw groepenkast kunnen beoordelen zonder bij u thuis langs te komen. Hoe werkt het?

  1. Stuur ons wat foto's

    Maak een paar foto's van uw groepenkast en laat ons weten als er iets niet goed werkt. Stuur deze naar ons toe.

  2. Wij beoordelen online

    Onze helpdesk en elektricien bekijken de foto's en vertellen u wat ze zien. We geven advies over wat er moet gebeuren.
  3. Ontvang gratis advies

    We laten u weten wat er aan de hand is en wat u kunt doen, de check is helemaal gratis!

Snel Antwoord Als u doordeweeks een gratis groepenkast check bij ons aanvraagt, ontvangt u dezelfde dag nog een reactie van ons. Zo heeft u snel duidelijkheid over de staat van uw groepenkast en wat er eventueel moet gebeuren.

Gratis check uitvoeren
Wanneer de meterkast of groepenkast vervangen?

Wanneer de meterkast of groepenkast vervangen?

Het is tijd om uw groepenkast te vervangen als u vaak stroomstoringen heeft, als de stroom vaak uitvalt, of als er gevaar voor brand is. Ook als uw groepenkast ouder is dan 15-20 jaar, is het goed om deze te laten controleren en vervangen.

Bij Elektra Koning helpen wij u graag met het vervangen van uw groepenkast. Onze gecertificeerde elektriciens zorgen ervoor dat alles snel en goed gebeurt volgens de strikte regels van NEN1010 en NEN 3140, die zorgen voor veilige groepenkast installatie. Neem contact met ons op om een afspraak te maken, en wij zorgen ervoor dat u snel weer veilig stroom heeft.

Van 1-Fase naar 3-Fase

Als u overstapt van een 1-fase naar een 3-fasen, kan het nodig zijn om uw groepenkast te vervangen, zeker als u nog een oude stoppenkast heeft. Oudere meterkasten mogen niet meer worden uitgebreid. Een 3-fase aansluiting is vaak nodig als u nieuwe, krachtige apparaten wilt gebruiken, zoals een inductiekookplaat met perilex.

Altijd bereikbaar 24/7 services

Altijd bereikbaar 24/7 services

Als klant van Elektra Koning zorgen we ervoor dat u veilig en zorgeloos gebruik kunt maken van uw elektriciteit. Als u klant bij ons wordt, krijgt u een speciaal voordeel: 24/7 hulp. Dit betekent dat u ons altijd kunt bereiken, dag en nacht, ook in het weekend.

Als er iets misgaat met uw groepenkast, elektriciteit, of als u vragen heeft over stroomstoringen, kunt u ons op elk moment bellen. Wij zijn altijd beschikbaar om u te helpen, zodat u snel weer zonder zorgen verder kunt. Neem gerust contact met onze helpdesk op voor meer informatie over hoe wij u kunnen ondersteunen.

Gratis offerte ontvangen
<span data-sheets-root="1">Uw huidige groepenkast uitbreiden</span>

Uw huidige groepenkast uitbreiden

Als u uw huis aanpast of nieuwe apparaten toevoegt, zoals een inductiekookplaat, airco, of laadpaal voor uw elektrische auto, kan het nodig zijn om uw groepenkast uit te breiden. Dit kan door een extra groep toe te voegen of door een externe groepenkast te installeren.

Wanneer moet u uitbreiden

  • Vaak stroomstoring in één groep
  • Van 1 Fase naar 3 Fasen
  • Nieuwe groepen toevoegen

Oude stoppenkasten mogen helaas niet meer worden uitgebreid. In dat geval moet u de oude meterkast vervangen door een nieuwe, moderne groepenkast. Wij van Elektra Koning helpen u graag met het uitbreiden of vervangen van uw groepenkast.

Offerte aanvragen
Hoeveel groepen u nodig heeft

Hoeveel groepen u nodig heeft

In uw groepenkast zijn er verschillende groepen die elektriciteit naar verschillende delen van uw huis sturen. Denk aan elke groep als een aparte leiding die stroom naar bijvoorbeeld de keuken of de woonkamer brengt. Als u veel apparaten heeft of als sommige apparaten veel stroom nodig hebben, heeft u meer groepen nodig om te zorgen dat alles goed werkt zonder overbelasting.

Het is ook belangrijk om te denken aan wat u in de toekomst misschien nog wilt toevoegen, zoals een nieuwe wasmachine of zonnepanelen. Meer groepen kunnen ervoor zorgen dat alles soepel blijft werken, zelfs als u extra apparaten toevoegt. Wilt u meer weten over hoe u het beste uw groepenkast kunt inrichten? Bekijk dan onze blog voor handige tips en advies!

Meer informatie bekijken in de blog
Hoofdschakelaar in de groepenkast

Hoofdschakelaar in de groepenkast

De hoofdschakelaar is als een grote knop die de stroom in uw hele huis aan of uit zet. Als je hem omdraait, stop je de elektriciteit overal tegelijk. Dit betekent dat alle stopcontacten en apparaten in je huis tegelijkertijd aan en uit gezet kunnen worden. Dit is handig als er iets mis is of als je moet werken aan de elektriciteit.

Hoe u kunt controleren of u een hoofdschakelaar heeft

Om te controleren of u een hoofdschakelaar heeft, kijk dan in uw groepenkast. De hoofdschakelaar is meestal een grote, opvallende schakelaar. In een moderne groepenkast ziet u vaak één grote knop (bij 1-fase) of drie knoppen (bij 3-fase). In een oudere stoppenkast is het vaak een grote zwarte draaiknop

Hoofdschakelaar verplicht sinds september 2005

Een hoofdschakelaar is belangrijk voor de veiligheid in elke groepenkast. Als uw woning vóór 2005 is gebouwd en uw groepenkast heeft nog geen hoofdschakelaar, hoeft u deze alleen te installeren als u een aanpassing doet aan de groepenkast, zoals het toevoegen van een kookgroep.

U kunt er ook voor kiezen om een hoofdschakelaar te laten plaatsen om uw groepenkast veiliger te maken, zelfs als u geen grote veranderingen doet. Neem contact met ons op, en wij helpen u graag met het installeren van een hoofdschakelaar om ervoor te zorgen dat uw elektriciteit veilig en betrouwbaar is.

Hoofdschakelaar aanvragen
Aardlekschakelaar in de Groepenkast

Aardlekschakelaar in de Groepenkast

In uw groepenkast werkt de aardlekschakelaar samen met andere beveiligingssystemen, zoals de hoofdschakelaar en installatieautomaten.

De aardlekschakelaar beschermt u tegen elektrische schokken door de stroom uit te schakelen als er een lekstroom wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld als een apparaat defect raakt of er vocht bij een stopcontact komt. Dit voorkomt gevaarlijke situaties en helpt brand te voorkomen door lekstromen die hitte kunnen veroorzaken snel te onderbreken.

Aardlekschakelaar testen

Het regelmatig testen van uw aardlekschakelaar is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed werkt. Op elke aardlekschakelaar vindt u een testknop. Druk voorzichtig op de knop. De aardlekschakelaar moet nu in de uit stand springen. Dit betekent dat de stroom uitgaat.

Als de aardlekschakelaar niet goed reageert tijdens de test of als de stroom niet wordt uitgeschakeld, kan de schakelaar defect zijn en moet deze worden vervangen. Neem in dat geval contact met ons op voor hulp. Wij kunnen een nieuwe plaatsen om alles veilig te maken.

Aardlekschakelaar laten installeren
Installatieautomaten

Installatieautomaten

Elke groepenkast heeft één installatieautomaat voor elke groep van stopcontacten en lampen. De meest voorkomende automaat is de B16. Deze automaten werken als kleine bewakers voor uw elektra. Als er iets misgaat, zoals een kortsluiting of als er te veel apparaten tegelijk aanstaan, zet de automaat de stroom uit. Dit helpt om uw apparaten te beschermen en voorkomt dat er brand ontstaat.

Bij Elektra Koning kunnen we u helpen met het installeren, uitbreiden of vervangen van deze automaten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of hulp!

Offerte aanvragen
Aardlekautomaten in uw groepenkast

Aardlekautomaten in uw groepenkast

Aardlekautomaten zijn speciale schakelaars die uw elektrische systeem extra veilig maken. Ze worden vaak gebruikt bij zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto's. Deze apparaten hebben extra bescherming nodig omdat ze veel stroom gebruiken en vaak buiten staan. Aardlekautomaten combineren twee functies in één: ze stoppen de stroom als er iets misgaat, zoals een kortsluiting of als er vocht in de bedrading komt.

Als u extra apparaten wilt aansluiten, maar er niet genoeg ruimte in uw groepenkast is, kan een aardlekautomaat een oplossing zijn. Deze automaat neemt maar 1 module in beslag, terwijl een aparte aardlekschakelaar en installatieautomaat samen 3 modules nodig hebben. Met een aardlekautomaat bespaart u ruimte en kunt u uw groepenkast makkelijker uitbreiden zonder een nieuwe kast te hoeven installeren.

Ontdek onze oplossingen
<span class="base" data-ui-id="page-title-wrapper">KWH meter</span>

KWH meter

Een kWh meter is een automaat die bijhoudt hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt. Het telt de hoeveelheid stroom in kilowattuur (kWh), zodat u kunt zien hoeveel energie u verbruikt. Dit helpt u om te begrijpen welke apparaten veel stroom gebruiken en kan u helpen om te besparen op uw energiekosten.

Ook voor VVE's kunnen wij helpen met het bijhouden van energieverbruik. Met kWh meters kunt u precies zien hoeveel elektriciteit elke woning of elk apparaat gebruikt. Dit maakt het makkelijker om kosten eerlijk te verdelen en te berekenen. Neem gerust contact met ons op, en wij helpen u graag met alles wat u nodig heeft voor uw elektriciteit

Bij Elektra Koning kunnen wij u helpen met uw kWh meter. Of u nu een nieuwe meter nodig heeft of uw oude analoge meter wilt vervangen door een moderne meter die op afstand af te lezen is.

Meer informatie
Beltrafo

Beltrafo

Een beltrafo, ook wel bekend als een beltransformator, is een speciale automaat die de elektriciteit verlaagt van 230 volt naar ongeveer 8 volt of 16 volt voor uw deurbel of intercom. Het zorgt ervoor dat de deurbel op een veilige spanning werkt. Beltrafo’s worden tegenwoordig echter minder vaak gebruikt, omdat veel moderne deurbellen direct op het net kunnen worden aangesloten zonder een aparte transformator. Dit bespaart ook module plekken in de groepenkast.

Beltrafo's komen oorspronkelijk uit de tijd dat deurbel systemen veel hogere spanningen nodig hadden. Tegenwoordig zijn er vaak nieuwere en veiligere oplossingen beschikbaar.

Bij Elektra Koning kunnen wij u ook helpen of het nu gaat om de installatie van een nieuwe beltrafo of het demonteren van een oude, wij zorgen ervoor dat alles veilig gebeurd. Neem contact met ons op voor al uw vragen en hulp met beltrafo's!

Maak een afspraak
Overige componenten

Overige componenten

In een groepenkast kunnen er naast de hoofdschakelaar, installatieautomaten en aardlekschakelaars nog andere belangrijke automaten aanwezig zijn.

Bijvoorbeeld, sommige groepenkasten hebben tijdschakelaars die ervoor zorgen dat lichten of apparaten automatisch aan en uit gaan op bepaalde tijden. Er zijn ook relais die helpen om verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Een andere handige component kan een overspanningsbeveiliging zijn, die beschermt je apparaten tegen blikseminslagen of andere stroompieken.

Bij Elektra Koning kunnen we je helpen met het plaatsen, vervangen of uitbreiden van deze automaten in uw groepenkast. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Vraag deskundig advies
<span data-sheets-root="1">Kosten voor een groepenkast vervangen</span>

Kosten voor een groepenkast vervangen

Als u uw groepenkast wilt vervangen of uitbreiden, kunnen de kosten verschillen afhankelijk van wat u nodig heeft. We kunnen u een prijs geven zonder bij u langs te komen. Stuur gewoon een foto van uw groepenkast via ons offerteformulier, en wij geven u een prijs op basis van de informatie die u aanlevert.

We maken het gemakkelijk voor je om te betalen! We sturen je altijd een factuur voor de betaling, maar je kunt ook op andere manieren betalen als je dat liever hebt. Je kunt kiezen voor pin, creditcard, of contant geld. 

Als u meer wilt weten over de prijzen, kijk dan ook op onze tarievenpagina. Daar staan prijzen voor verschillende soorten groepenkasten.

Prijs opvragen
<span data-sheets-root="1">Uw oude groepenkast laten vervangen?</span>

Uw oude groepenkast laten vervangen?

Heeft u een oude groepenkast? Dan is het verstandig om deze te laten vervangen. De oude stoppenkast met schroefzekeringen is niet meer van deze tijd. Oude groepenkasten kunnen vaak niet goed omgaan met de hoeveelheid stroom die moderne apparaten zoals een inductiekookplaat of wasmachine gebruiken. Dit kan gevaarlijk zijn en zorgen voor overbelasting of zelfs brand.

Een nieuwe groepenkast zorgt voor een veiligere stroomvoorziening. Wij kunnen uw 1-fase groepenkast vervangen of een 3-fase groepenkast aansluiten als u meer stroom nodig heeft, bijvoorbeeld voor grote apparaten of toekomstige uitbreidingen.

Krachtstroom

Krachtstroom

Krachtstroom is een type elektriciteitsaansluiting die meer vermogen levert dan een gewone aansluiting. Dit is nodig voor apparaten die veel energie verbruiken, zoals elektrische kookplaten, zware machines of bijvoorbeeld een jacuzzi. In plaats van één fase (zoals in een normaal stopcontact), gebruikt krachtstroom drie fases. Dit betekent dat het meer stroom tegelijk kan leveren, zonder dat de installatie overbelast raakt.

Als je bijvoorbeeld een inductiekookplaat of grote apparatuur in huis hebt, kan het zijn dat je krachtstroom nodig hebt. Dit wordt aangesloten met een 3-fase groepenkast, wat ervoor zorgt dat je apparaten veilig en goed werken.

Krachtstroom aanvragen
<span data-sheets-root="1">Veelgestelde vragen over groepenkasten</span>

Veelgestelde vragen over groepenkasten

Heeft u vragen over het vervangen van een groepenkast? In ons blog beantwoorden we de meest gestelde vragen, zoals wanneer u uw groepenkast moet vervangen, de verschillen tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast, en wat de kosten zijn. Wilt u meer weten? Lees dan verder in ons uitgebreide blog over groepenkast vervangen en krijg alle informatie die u nodig heeft!

Meer informatie over groepenkast vervangen

Mag je zelf een groepenkast vervangen?

Mag je zelf een groepenkast vervangen? In principe mag je bepaalde elektrische werkzaamheden zelf uitvoeren, maar het vervangen van een groepenkast is ingewikkeld en gevaarlijk. Het vereist kennis van de huidige veiligheidseisen en regels, zoals de NEN1010-norm. Een fout kan leiden tot overbelasting, kortsluiting of zelfs brand.

Daarom raden we aan om dit altijd door een erkende elektricien te laten doen. Zo weet je zeker dat alles veilig en volgens de regels is aangesloten. Twijfel je? Neem gerust contact met ons op voor advies en hulp bij het vervangen van je groepenkast!

Erkende elektricien inschakelen
<span data-sheets-root="1">Is een 1 fase groepenkast voldoende?</span>

Is een 1 fase groepenkast voldoende?

Is een 1-fase groepenkast voldoende? Een 1-fase groepenkast is geschikt voor standaard apparaten zoals verlichting, tv’s en wasmachines. Maar tegenwoordig verbruiken we veel meer stroom, vooral met apparaten zoals inductiekookplaten, laadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen. Daardoor kan een 1-fase groepenkast niet altijd genoeg zijn.

Bij het vervangen van je groepenkast is het verstandig om alvast een 3-fase groepenkast te overwegen. De kosten tussen een 1-fase en 3-fase groepenkast zijn klein. Maar als je later toch moet overstappen van 1-fase naar 3-fase, zijn de kosten veel hoger. Beter in één keer goed doen, zeggen wij dan! Neem contact met ons op voor advies op maat.

Waarom een 3 fase groepenkast laten aansluiten?

Waarom een 3-fase groepenkast laten aansluiten? Een 3-fase groepenkast is handig als je veel stroom nodig hebt. Het verdeelt de stroom over drie "paden", zodat je apparaten zoals een inductiekookplaat of elektrische oven veilig en zonder problemen kunnen werken.

Als je veel apparaten hebt die veel stroom gebruiken, zorgt een 3-fase groepenkast ervoor dat alles goed blijft werken zonder dat je stroom uitvalt of dat er problemen ontstaan. Hoewel een 3-fase groepenkast iets duurder is om te installeren dan een 1-fase groepenkast, is het beter om dit meteen goed te doen. Het voorkomt problemen later en zorgt ervoor dat je keuken klaar is voor de toekomst.

Wil je meer weten? Bel ons gerust voor advies en een vrijblijvende offerte!

Offerte aanvragen

Wanneer moet u de groepenkast vervangen in plaats van uitbreiden?

Wanneer moet u de groepenkast vervangen in plaats van uitbreiden? Als uw groepenkast oud is, vaak stroomstoringen geeft of niet meer voldoet aan de huidige normen, is het tijd om te vervangen. Een groepenkast vervangen is vaak nodig als:

  1. Ouderdom: Uw groepenkast is meer dan 15-20 jaar oud. Oude kast kan niet goed omgaan met moderne stroombehoeften.

  2. Veel Stroomstoringen: U heeft regelmatig problemen met stroomuitval of kortsluiting. Dit kan een teken zijn dat uw groepenkast niet meer veilig werkt.

  3. Veiligheidsproblemen: De groepenkast voldoet niet aan de huidige veiligheidseisen en normen. Dit kan gevaarlijk zijn voor uzelf en uw woning.

Als uw huidige groepenkast niet genoeg groepen heeft voor nieuwe apparaten, kan uitbreiden een optie zijn. Maar als de kast oud is of niet veilig, is het beter om een nieuwe te laten installeren. Dit zorgt voor een betrouwbare en veilige stroomvoorziening voor uw hele huis.

Meer informatie
Elektra Contact Mascotte

Klaar om uw groepenkast te vervangen?