Home Blog NEN1010 Inspectie

NEN1010 Inspectie

Gepubliceerd op 10 juli 2024

Wat is een NEN1010 inspecie

De NEN1010 is een verzameling van regels en richtlijnen die in Nederland worden gebruikt om ervoor te zorgen dat elektrische installaties veilig zijn. Deze regels bepalen hoe elektriciteit op een veilige manier moet worden geïnstalleerd en gebruikt.

Een NEN1010 inspectie is een controle die ervoor zorgt dat alle elektrische bedrading en apparaten in een gebouw veilig zijn. Stel je voor dat je een huis hebt met allemaal lampen, stopcontacten en apparaten zoals een koelkast en een televisie. Al deze dingen werken op elektriciteit, en het is heel belangrijk dat ze op een veilige manier werken, zodat er geen ongelukken gebeuren, zoals brand of elektrische schokken.

Wat is het doel van de NEN1010 inspectie

Het doel van een NEN1010 inspectie is om ervoor te zorgen dat iedereen in een gebouw veilig is en dat er geen ongelukken gebeuren door problemen met elektriciteit. Dit is belangrijk voor veel verschillende mensen:

Bewoners en Werknemers 

Mensen die in het gebouw wonen of werken, willen natuurlijk zeker weten dat ze veilig zijn en geen risico lopen op elektrische ongelukken.

Eigenaren van gebouwen

Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun gebouw. Door een NEN1010 inspectie uit te laten voeren, kunnen ze problemen voorkomen en ervoor zorgen dat alles volgens de regels werkt

Verzekeringsmaatschappijen

Verzekeringen willen ook dat gebouwen veilig zijn. Als er een ongeluk gebeurt door een probleem met elektriciteit wat niet is gecontroleerd, kan een verzekeraar weigeren om een schadeclaim te vergoeden.

Overheidsinstanties

Zij willen ervoor zorgen dat alle gebouwen in Nederland veilig zijn en voldoen aan de regels. Een NEN1010 inspectie helpt hen dit doel te bereiken. De NEN normen zijn ook opgericht als initiatief van de Nederlandse overheid.

Kortom, een NEN1010 inspectie zorgt ervoor dat iedereen gerust kan zijn dat de elektriciteit in een gebouw veilig is en helpt ongelukken te voorkomen. Zo kun jij met een gerust hart de lamp aanzetten, tv kijken en je computer gebruiken!

Wie mag een NEN1010 inspectie uitvoeren

Een NEN1010 inspectie kan niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. Alleen speciaal getrainde mensen mogen deze belangrijke taak doen. Deze mensen worden vaak inspecteurs genoemd, en ze hebben veel geleerd over elektriciteit en veiligheid.

Inspecteurs moeten een speciale opleiding volgen om alles te weten te komen over de NEN1010 regels. Ze moeten goed begrijpen hoe elektrische bedrading en apparaten werken en hoe ze veilig moeten worden geïnstalleerd. Nadat ze deze opleiding hebben afgerond, krijgen ze een soort diploma dat laat zien dat ze weten wat ze doen. Ook moeten deze inspecteurs regelmatig hun kennis bijwerken. Dit betekent dat ze blijven leren over nieuwe regels en technologieën, zodat ze altijd up-to-date zijn en de beste inspecties kunnen uitvoeren.

Het is dus heel belangrijk dat een NEN1010 inspectie wordt gedaan door iemand die goed is opgeleid en weet wat hij of zij doet. Zo kunnen we er zeker van zijn dat alles in een gebouw veilig is en dat er geen gevaar is voor brand of elektrische schokken. Ook Elektra Koning kan voor u de inspectie uitvoeren. Neem hierover gerust telefonisch of per mail contact met ons op.

Het inspectieproces 

Bij een NEN1010 inspectie komt een specialist, een soort elektriciteit-expert, langs om te controleren of alles met de elektrische installatie in een gebouw veilig is. Hier is hoe zo’n inspectie meestal verloopt en waar op gelet wordt

Aankomst en voorbereiding

De inspecteur arriveert in het gebouw en verzamelt informatie over de elektrische installatie. Dit omvat het bestuderen van de bouwtekeningen en eerdere inspectierapporten om een volledig overzicht te krijgen van de installatie.

Visuele inspectie

De inspecteur voert een grondige visuele controle uit van alle elektra in het gebouw. Dit omvat het inspecteren van de bedrading, stopcontacten, schakelaars, verdeelkasten en andere elektra onderdelen op zichtbare defecten, slijtage of verkeerde aanpassingen.

Technische metingen en testen

Met behulp van gespecialiseerde meetinstrumenten worden verschillende technische metingen uitgevoerd. De volgende punten worden standaard gecontroleerd tijdens de NEN1010 inspectie.

• Isolatieweerstand

De inspecteur kijkt of de elektrische draden goed beschermd zijn, zodat er geen gevaarlijke lekstromen kunnen ontsnappen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de elektriciteit ergens anders uitkomt dan waar het hoort. Het zorgt ervoor dat de bedrading veilig blijft en geen risico vormt.

• Aardingssystemen

Beoordeling van de aardingssystemen, die zorgen voor een veilige afvoer van elektriciteit naar de aarde. Dit helpt om te voorkomen dat je een elektrische schok krijgt als er iets misgaat. Het zorgt ervoor dat de aarding goed is geïnstalleerd en voldoet aan de regels.

• Kortsluitbeveiliging

Meting van de zekeringen en automatische schakelaars om te zien of ze goed werken. Deze beveiligingen zorgen ervoor dat de elektriciteit stopt als er een kortsluiting gebeurt, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dit helpt om de elektrische installatie veilig te houden.

• Spanning en Stroom

Metingen van de spanning en stroom in de elektrische circuits om te controleren of ze niet te hoog zijn. Dit is belangrijk omdat te veel spanning of stroom kan leiden tot gevaarlijke situaties. De metingen zorgen ervoor dat alles binnen veilige grenzen blijft.

Zoeken naar Problemen

Tijdens de inspectie let de expert op mogelijke problemen, zoals losse draden of beschadigde onderdelen. Het doel is om te zorgen dat er geen verborgen gevaren zijn die problemen kunnen veroorzaken.

Rapport en Advies

Na de inspectie maakt de specialist een rapport waarin staat wat er is gecontroleerd en of er problemen zijn gevonden. Als er iets niet goed is, krijgt de eigenaar advies over wat er gerepareerd of verbeterd moet worden. Door deze stappen te volgen, zorgt de inspecteur ervoor dat de elektrische installatie veilig is en dat er geen risico’s zijn voor de mensen die in het gebouw wonen of werken.

Updates en wijzigingen in de NEN1010 Norm

De NEN regels worden regelmatig bijgewerkt om te zorgen dat ze altijd up-to-date zijn met de nieuwste technologieën en veiligheidsinzichten. Wanneer er nieuwe, betere manieren worden gevonden om elektriciteit veilig te installeren, worden deze toegevoegd aan de norm. Dit betekent dat de regels altijd meebewegen met de nieuwste technologieën, zodat alles goed en veilig blijft werken. Ook worden de regels aangepast zodat ze vergelijkbaar zijn met die in andere landen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat elektrische installaties wereldwijd veilig en van goede kwaliteit zijn.

De NEN1010 norm werkt samen met een andere norm, de NEN4010. Waar de NEN1010 zorgt voor veilige installaties, richt de NEN4010 zich op hoe je deze installaties moet controleren en onderhouden. Samen zorgen deze normen ervoor dat elektrische systemen niet alleen goed worden geïnstalleerd, maar ook regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om veilig te blijven.

Kosten van een NEN1010 inspectie

Zoals u heeft gelezen is de NEN1010 inspectie een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw elektrische installaties veilig en betrouwbaar zijn. Maar wat kost zo'n inspectie eigenlijk?

De kosten van een NEN1010 inspectie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste speelt de grootte en complexiteit van het gebouw een rol. Een klein appartement zal meestal minder kosten om te inspecteren dan een groot kantoorgebouw met veel elektrische systemen.

Een andere factor die de kosten kan beïnvloeden, is de staat van de elektrische installatie. Als de inspectie blijkt dat er veel aanpassingen of reparaties nodig zijn, kunnen de kosten voor het oplossen van deze problemen oplopen. Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor de inspectie vaak los staan van de kosten voor eventuele reparaties die nodig kunnen zijn. Wilt u weten wat de inspectie voor u gaat kosten neem dan vrijblijvend contact op. 

Rapport 

Na een NEN1010 inspectie ontvangt u een rapport met alle bevindingen. In dit rapport ziet u wat er tijdens de inspectie allemaal is gecontroleerd. Het rapport is als volgt opgebouwd:

• Algemene gegevens | Van inspectieur en type inspectie
• Inspectie overzicht | Samenvatting van de inspectie
• Bevindingen | Tekortkomingen en problemen in de elektra
• Technische metingen | De resultaten van de metingen
• Aanbevelingen | Advies over reparaties of aanpassingen
• Conclusie | Samenvattend ordeel pover de algehele staat
• Documentatie | Bijgevoegde foto's schema's of tekeningen

Dit rapport biedt en duidelijk en compleet overzicht van de staat van uw elektrische installatie en de noodzakelijke stappen voor eventuele verbeteringen, zodat u weet welke stappen nodig zijn om alles veilig en optimaal te houden.

Of u nu een huiseigenaar, een bedrijfseigenaar of een verzekeringsmaatschappij bent, het is belangrijk om de veiligheid van elektrische installaties serieus te nemen. Blijf op de hoogte van de laatste updates in de NEN1010 norm en zorg ervoor dat uw installatie altijd gecontroleerd en onderhouden wordt door gekwalificeerde inspecteurs.

Heeft u vragen over de NEN1010 inspectie of wilt u meer weten over de kosten en het inspectieproces? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen en te zorgen voor de veiligheid van uw elektrische systemen.

Elektra Contact Mascotte

Zullen we afspreken?